Tuesday, June 26, 2012


Assalamualaikum warahmatullah...

My love towards psychiatric problems has emerged since I was a child. I just loves story related to all psychiatric problems. Once, I wrote a short story called, "Imagination". I was planning to make it into a comic too. However, I have no talent. Haha.

Imagination is about a girl who work so hard to success that she fell into depression. She started to create an imaginary friend call "Imagination" and she later drown into the world of imagination. It ended with her mother visiting her in the psychiatric ward.

I even took mental health for my elective course in my final year.

Don't you think psychiatric/psychology is interesting? Different people has different way of interpreting life experience. One takes life obstacles as challenges that make him or her stronger. One takes it as it is the end of the world.

I want to learn psychology. I want to learn on how to talk to people who looses hope.

There's one patient in my ward. She was so depressed that her baby was diagnosed with a congenital disease and need to be warded in Neonatal ICU. The baby doctor insisted that the mother express her breast milk for the baby to feed. However, the milk wouldn't came out. She try her best with the breast pump machine while crying.

I wish I could talk to her. I wish I could comfort her and explain to her nicely regarding her condition. However, I have no idea how.

There was also a patient diagnosed with depression and was on few medications. She was undergoing a procedure. When the staffs realized about her depression they started to talk to each other. They scared of her condition. They scared if she did not take her medication and her condition might get worse.

I wish I could tell them, that's not it. That's not how it is. 

Okay, done with all the nonsense!

p/s: Bulan depan naik shif malam. Tak bestnya...Lepas tagging dengan senior untuk kali ni, kena naik shif malam sorang2. Wad tak cukup staf. Shif malam cuma sorang staff nurse dengan ward aid. Takutnya...

Monday, June 25, 2012

Short Story : The day I died.

Assalamualaikum warahmatullah.

Esok kerja pagi. Masa untuk lelapkan mata dah tiba. Sebelum tu, terimalah... Eceh.

The Day I Died.

I’m tired. I wish I could just sleep all day long or forever? I don’t want to do this anymore. I’m sick. I don’t know what I’m sick of. Maybe, maybe I’m actually sick of everything. I’m sick of me.
What should I do make to make it stop? I want to sleep. I just want to sleep.

             *                                           *                                  *

The phone rang a few times. It took all my strength to open my eyes. My head was spinning. I never knew when I fell asleep last night. The last time I remembered, it was 2 o’clock in the morning. I ignored the phone. I was not in the mood of answering a phone call at that moment.

“Who the hell is to call me this late at night?” I thought. 

Someone knocked the door. 

“Are you awake? We are going for lunch. Are you coming?” said the voice. Lunch?

As soon as I realized, it was already 1o’clock. I quickly woke up and I could felt the thumping in my head. My heart beat faster than ever. I couldn’t even breathe properly. I was too tired.

              *                                          *                                               *

Time goes by. It was only a week before the big day. This is the final of the battle I worked so hard for. The next one week, is the time for me to expel all the junk I’ve been absorbing. Junk? Yes, I call all those junk because I’m sick of them. Studying is one thing. Remembering all those you read is a nuisance.

Did I study enough? I didn’t. I didn’t even study. I was playing around, running away from reality. I was so into the internet and chatting. I found new friends all over the world. I laughed alone in my room in front of the screen. It was a happy moment. I would love to stay like that forever, a life where I had nothing to worry about.

It was late that night. I had a big fight with one of my cyber world friend. I hated it that it drives me into despair. All the sorrow and darkness occurred in my life started to haunt me. It was a never ending story. Tears and cries. 

I couldn’t get my eyes to close. I kept rewinding all those dark past I had been through. And late that night, I’ve made my mine. I don’t want to go the nuisance of sitting in an exam hall that might contribute to all the headaches. I want to stay in this room and sleep till the exam ends.

Those pills I’ve been taking were calling my names. I never knew of all the side effects. But I knew, it would greatly influence my awareness. It gave me a calming effect for all those months. What’s wrong of taking extras?

“One, two, three,” I started to count. I took the pills one by one. I was so scared but my mind was telling me to continue. It was like a battle in my head. One was asking me to stop, while one said, this is the only way.

I was about to throw up. I stop. My hand was shaking. My tears were overflowing. My heart was thumping. 

“Somebody, help me” I was crying alone. I took my phone and messaged my best friend. I told her that I took the pills. First, it was only four. Then, I took another four. I told her that I want to stop, but I couldn’t. I continued. It was all 24 of them. While there was only two more to go, I threw up. 

I called another friend. I knew he would be awake. I cried. I told him that I message the other friend, but she never replied. I need him to wake her up to save me.  I cried so hard. Later, a message came. It was her! She was awake and asking me, what have you done?

I told her everything. I was shivering and sweating a lot. All I know that, she stood there in front of my room. I had no idea how she entered. She was so worried. She helped me when I was about to throw up, that everything ruined her clothes. 

                 *                                                         *                                                   *

The heart monitor scared me. My own breathe scared me. What if I die? What if my heart suddenly beat faster and stops? She was there, holding my hand. My eyes were so heavy but I was so scared to let them closed. I was scared that they will close forever.

I recovered soon enough. I was regaining a new life. I died, and I was given a second chance to live. It is a gift from God that no one will understand. 

I will take my steps slowly. I will learn patiently. I will pull myself together when life is going against me. I will stand up again if I fall. Because I died once, and if I die forever, I want to die in dignity.

p/s:  Inspired after watching a reality show where a Korean male artist was confessing his years of depression. Now, he regains his life back and trying his best to come back to reality.

“I’m sorry for all the grammar and silly English. It’s just that all the emotion came out in English in my head. My head speaks English? Hahaha”

Mengidam nak makan sotong~

Assalamualaikunm warahmatullah.

Korang mesti pernah dengar tentang bayangan ngeri tentang makanan hospital kan? Tawar. Tak sedap. Makanan orang sakit dan sebagainya.

Sepanjang aku belajar dulu, aku tak rasa langsung makanan hospital tak sedap. Sebab kat tempat aku belajar, banyak tempat makan. Semua makan sedap je. Banyak pilihan. (Aku suka cuba makan macam-macam).

Tapi, sejak aku kerja...

Aku sudah memahami maksud "makanan hospital". Now I get it.

Tak bersyukur la pulak. Bukan apa, aku rindu nak makan sotong, udang, ketam dan pelbagai jenis ikan. Menu kat cafe hospital ni, sama je setiap hari. Masa mula-mula memang rasa sedap la, sebab style masakan Cina.

Cuma, perkara yang paling aku suka, kat sini banyak sayur. Suka! Hehe.

Kalau pesakit, menu setiap hari berbeza. Lagipun, menu adalah khas untuk setiap wad. Macam best kan? Tapi, untuk pekerja macam kami ni...Err.. Dah la tak ada tempat lain nak makan.

"Kalau tak silap aku, cara Nabi s.a.w, kalau tak suka sesuatu makanan, jangan cakap tak sedap, letak je tepi, jangan makan. Kalau sedap, makan je la."

Dari Abu Hurairah bahawa ia berkata, “Nabi s.a.w. tidak pernah mencela setiap makanan (yang dihidangkan kepadanya), tetapi jika ia menyukainya akan dimakannya. Sebaliknya, jika tidak, Nabi s.a.w. akan meninggalkannya (tanpa memperlihatkan ketidaksukaannya).” - (Muttafaq'alaih)

Aku? Aku makan je kalau dah beli. Nak jumpa makanan halal bukan senang kat sini. Kawasan banyak non-muslim. (Rasa macam duduk oversea pulak)

p/s: Dah plan, bulan puasa nak masak sendiri. Boleh kasi masin-masin sikit. Hak hak. Lapar-lapar, dapat makan lauk tawar.. Err..sedikit tak seronok. Mungkin nutrisi yang diperlukan tak cukup kot. (Memandai)

Boringla asyik cerita pasal kerja..

Assalamualaikum warahmatullah.

Entah lah. Korang mesti rasa boring jugak kan? Aku asyik cerita pasal kerja aku je. Habis tu? Nak buat macam mana? Itu je hidup yang aku alami buat masa ni. Terima je lah.

Bersemangat la konon nak kerja.. Haha..

Tadi kena marah. Tapi, tak la tensen sangat. Rasa bengang sikit je. Tak tau la kenapa. Sebab bukan salah aku kot. Ataupun, dah immune? Haha.

Aku dapat rasakan, aku dah semakin merasa "belonging". Rasa sedikit lega. Cuma, aku masih tak pandai nak terlalu terbuka macam diorang la.

p/s: Jadual bulan Julai dah keluar, tapi, tak tengok lagi. Cuti Raya pun aku tak mohon. Malaslah. Biarlah cuti lambat pun. Hehe.

Saturday, June 23, 2012

Terlajak lagi?

Assalamaualikum warahmatullah.

Dek melepas gian lama tak jumpa internet, maka, aku telah terlajak guna bandwidth internet aku lagi. Haha. Nak blogwalk pun susah. Lagi2 site yang berat. Yang ringan pun makan masa. Nampaknya, kena rehat jap la ber'internet' sakan.

p/s: Tadi ada stock count kat OR (operation room). Lama.... Kesejukan dan menggigil. Haha.

Thursday, June 21, 2012

Flash player not functioning well??

Assalamualaikum warahmatullah..

Alahai. Apa kena la laptop ni? Kali ni flash player tak boleh nak function pulak. Asyik error je. Dah berapa kali uninstall dan install dah. Boring la macam ni..


Assalamualaikum warahmatullah

Aisyah r.a berkata: Aku tidak pernah melihat Nabi lebih banyak berpuasa sunat melainkan pada bulan Sya’ban. (Hadis riwayat al-Bukhari)

Dari Usamah bin Zaid katanya: “Aku bertanya Rasulullah SAW: Ya Rasulullah! Aku tidak pernah melihat engkau berpuasa dalam satu bulan berbanding bulan lain seperti engkau berpuasa daripada sebahagian Syaaban. Baginda bersabda: Itulah bulan yang manusia melupakannya antara bulan Rejab dan Ramadan, iaitu bulan yang diangkat amalan kepada Allah , Tuhan semesta alam. Oleh itu, aku suka supaya amalanku diangkat ketika aku sedang berpuasa.” (HR an-Nasa’i dan Ahmad)


Ramadhan semakin hampir. Matlamat? Macam mana agaknya nak menghadapi Ramadhan dalam situasi kerja? Harap Ramadhan membawa lebih makna dalam hidup yang baru ni.

Wednesday, June 20, 2012

Dah lama tak layan filem Hindustan~

Assalamualaikum warahmatullah.

Mungkin cerita ni sempena hari bapa. Jom tonton cerita Hindustan kat TV2. Macam menarik je. Sebab cerita ni watak utama dia budak kecik.


p/s: Rasa nak keluar jalan2 cari makan esok. Tapi, hmm. Sorang2 lagi. Boring betul la.

2 program yang teringin nak pergi :

1.Being Me - Muslimah Empowered
2. Konvensyen Pemikir Muda Malaysia

..tapi.. kerja..and no transport. Hua hua..T_T


Assalamualaikum warahmatullah

Hari ni sibuk. Bukan sebab apa, sebab kami 2 je staff nurse hari ni. Aduyai. Asalnya ada 3/4 tapi staff kena cut. Tinggal 2 orang staff nurse dengan ward assistant. Dah la kami ni wad maternity, masuk pesakit kes ophtal (mata) dengan ortho (tulang). Bila masuk kes wad lain ni jadi kelam kabut sikit la. Tak biasa.

Lepas tu, patient keluar masuk OT lagi. Doktor round lagi. Pagi biasala busy sikit. Ward assistant mana boleh buat kerja sendiri nak uruskan pesakit. Kena ada staff nurse jugak. Itu pun, dia dah cuba tolong semaksima mungkin.

Inilah kisahnya bila kes kat wad sendiri rendah, terpaksa la terima kes lain. Sebab wad mereka pun dah penuh.

Malas dah nak fikir kes kat wad. Esok cuti. Tak mau fikir. Heh.

p/s: dah lama tak melukis.

Tuesday, June 19, 2012


Assalamualaikum warahmatullah.

Bukan badan aku yang penat. Tapi, minda aku.

Malas. Kalau aku boleh lari, aku nak lari. Tapi, itu mustahil.

Kelalaian, kecuaian, kesilapan.. Aku pun dah bosan. Serik.

"Tolonglah, jangan buat silap lagi. Dah lama kerja dah."


Monday, June 18, 2012


Assalamualaikum warahmatullah..

Hari Sabtu hari tu, aku kerja shif pagi. Hari Ahad pulak day off. Abang aku ajak balik kampung. Maka, dengan suka hatinya, aku pun setuju je la.

Abang aku suruh pergi tempat kerja dia. Dia balik pukul 5.30pm. Aku pun plan perjalanan aku supaya aku sampai tempat kerja abang aku sebelum abang aku balik. Senang sikit, dia boleh balik dan terus ambik aku kat stesen kereta api tu.

source: Google

 Mula-mula, aku kena ambil teksi. Aku tahan la satu teksi ni. Aku cakap nak ke stesen A. Bila aku dah masuk, teksi jalan, dia tanya, kenapa tak ke stesen B? Lagi dekat. Aku cakaplah, aku nak ke stesen A. Tiba-tiba, dia cakap dia akan hantar aku ke sebuah stesen teksi, suruh aku ambik teksi dekat sana.

Aik? Aku cakaplah, kalau dia tak nak hantar kenapa tak cakap awal-awal. Dia boleh berdolak dalih kata lagi dekat kalau ambil teksi dari sana, dia nak isi gas bla bla. Dia tinggalkan je aku kat tepi jalan, aku turun tak sempat tutup pintu dia dah jalan. Kalau aku tak sempat jejak dua-dua kaki, memang jatuh lah. Mujur tak mintak bayar. Terpaksa tahan teksi lain.

Source: google

Aku naik LRT sebelum naik KTM kat stesen D. Sebab LRT cepat sikit. Lepas tu, aku ke KTM. Aku beli la tiket ke tempat kerja abang aku. Masa tu belum pukul 5pm pun. Tunggu punya tunggu, train yang datang cuma train ke arah rumah abang aku. Aku tunggu jugak lagi. Tengok jam dah 5.30pm, aku telefon abang aku. Dia dah habis kerja. Aku pun pergi beli tiket lain ke arah rumah abang aku.

Tunggu kejap je, train dah sampai. Aku fikir, jap lagi sampai la aku ni. Tapi, dah ditakdirkan, kat satu stesen ni, train tu berhenti. Lama je pintu tak tutup-tutup. Tiba-tiba, pemandu train tu lalu kat luar train beritahu supaya turun dan tunggu train ke arah destinasi yang aku nak tuju.

Pulak dah. Kat depan train tulis nak ke stesen T tapi, tak terus ke sana pulak. Aku dah tak seronok la sebab abang aku dah tunggu.

Akhirnya, nak dekat pukul 6 jugak la baru train tu sampai. Aku pun tak ingat pukul berapa aku sampai kat stesen T. Aku telefon abang aku, dia kata suruh tunggu kat seberang jalan. Aku tunggu la. Beberapa minit jugak lah. Tak lama lepas tu, abang aku telefon, dia suruh aku jalan ke depan sikit lagi. La.. Rupanya, dia dah lama tunggu kat situ sambil makan cendol. Tak beritahu aku pun.

Akhirnya, lepas maghrib baru la kitorang gerak balik ke kampung.

Masa tu, aku geram jugak lah. Apa lah punya pemandu teksi tinggalkan aku kat tepi jalan macam tu je. Makin mahal tambang aku. Selalu tak sampai RM7. Aku tau la mana jauh, aku dah selalu naik teksi ke stesen tu. Dapat pulak, train tak sampai-sampai bila aku dah beli tiket.

Source: Google

Tapi, bila aku fikir balik. Ini lah hidup. Kadang kita dah rancang dan tau matlamat kita, tapi, ada sesuatu berlaku kat tengah jalan yang buat kita lambat sampai pada matlamat tu. Kadang, kita dah tetapkan jalan dan matlamat kita, tapi, akhirnya, kita terpaksa buat pilihan atau jalan lain.

p/s: hidup ini tak mudah. Kita asyik buat kesilapan sampai kita rasa sangat  lemah dan tertekan. Tapi, kita kena jugak menghadapi semua cabaran tu dan belajar lagi dari setiap kesilapan.

Kadang kita asyik ulangi kesilapan yang sama, kita kena belajar untuk jadi lebih tabah dan teliti serta bertindak lebih bijak. Yang penting, letakkan hati kita dalam segala hal yang kita kerjakan. Mungkin, dengan cara itu, kita akan lebih fokus dan kurang lakukan kesilapan.

Hakikatnya, aku dah buat salah lagi. Aku cuba untuk beri cadangan, tapi, cadangan aku tak diterima. Mungkin aku lebih suka mengaku dari mengelak dan mencari penyelesaian, tapi, orang lain lebih suka supaya kesilapan itu tersimpan rahsia. Kalau terbongkar, terima aje lah padahnya. Hmm..

Saturday, June 16, 2012

Respect vs Fear~

Assalamualaikum warahmatullah.

What do you think about these two words?

Respect vs Fear.

Do you respect you superior? Or it is fear?

I feel scared of the superior. I feel scared of the managers, CEO, sisters, doctors and to certain extend I'm scared of the patient too. Why?

I'm scared of the situation where I unintentionally did something wrong and those people point it out and scold me. I'm scared that those people would say things harshly.

Been into a situation. Yes. I've been scold few times. My fault? Yes, part of it and no to anothe.

I'm certain, it was fear. Why can't I respect those people? Should I try? But how? The fear is still there. Can it be both?

p/s: Sempat online lagi. Kuikui. Nak bersiap! Kerja...

Thursday, June 14, 2012

Error?? Alamak..

Assalamualaikum warahmatullah.

Tak dapat nak blogging. Bila klik nak tengok blog followed, keluar error mesej. Dia suruh bagi code kalau report error. Tapi, aku tak tau macam mana nak report. Teruk tak? Blogger apa lah. Huhu. Macam mana nak buat entah ni?

Esok double shif lagi. Hehe. Suka ke? Entah. No komen.

Nak tidur...Awal kan? 6 jam tidur..Heee..

Bismillah ar rahman ar rahim.. Semoga aku jadi lebih baik untuk menghadapi hari esok..(bukan harap esok jadi lebih baik je).

p/s: Abu Sai'd al-Khudri melaporkan, Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Jangan lakukan perbuatan jahat, dan jangan balas perbuatan jahat dengan perbuatan jahat lain." - HR Ibn Majah dll.

Kita juga boleh menjadi wira!

Assalamualaikum warahmatullah.

Yup. Inilah tema Hari Penderma Darah Sedunia - Setiap Penderma Darah adalah Wira"

14 Jun - tarikh ini telah dipilih oleh WHO (World Health Organization- Badan Kesihatan Dunia" sebagai Hari Penderma Darah Sedunia. Ia bagi meraikan para penderma darah yang telah menjadi penyumbang dalam masalah berkaitan kekurangan darah.

Aku sendiri berhadapan dengan pesakit yang mempunyai risiko kekurangan darah - semasa pembedahan, selepas pembedahan, selepas bersalin. Sejak kerja beberapa kali aku berhadapan dengan pesakit yang memerlukan tranfusi darah. Pernah juga sekali seorang pesakit memerlukan banyak darah hinggakan bekalan simpanan di makmal tidak mencukupi.

Sekarang senang je nak menderma. Tapi, pastikan anda cukup syarat untuk kebaikan penderma dan juga penerima nanti.

Untuk para penderma, tahniah! Andalah Wira!

p/s: Masih tak layak.

p/s: Mengantuk. Malam tadi merempit ke Bangi dengan abang aku jenguk adik aku. Dah tak ada duit langsung katanya. Kesian pulak. Nak buat macam mana, baru ni berkesempatan. Nak bank in pun dia tak ada akaun yang sama.

Wednesday, June 13, 2012

Mencari Redha Manusia?

Assalamualaikum warahmatullah.

Jawapan untuk kekusutan fikiran aku dalam kerja:

"Hidup ini menjadi sempit dan semakin sempit kerana kamu menjalani hidup ini untuk meraih perhatian dan redha manusia di sekelilingmu. Apa yang kamu ingin lakukan, kamu ukur dengan redha manusia atau kebencian mereka. Ia membuatkan kamu menjalani sebuah kehidupan yang penuh dengan pendustaan. (Syeikh Ibn Atoillah As-Sakandari)" -sumber:

Tuesday, June 12, 2012

Apa salah ku?

Assalamualaikum warahmatullah

Pernah tak korang rasa macam aku rasa? Bila kita buat salah, orang marah bukan main lagi. Bila orang lain buat salah, kita nak tegur pun serba salah.

Aku mengaku, sejak kerja dua bulan ni, banyak kali aku buat silap. Aku pun rasa sangat bersalah tau bila buat silap. Bukan aku suka. 

Lagi-lagi, aku kerja dengan nyawa. Aku sangat takut.

Aku sedar sesuatu.

Buat salah bukan bermakna melakukan kesalahan. Tapi, buat salah adalah apabila aku buat sesuatu yang boleh menimbulkan masalah pada orang lain.

Susah untuk aku bagi contoh sebab susah aku nak mengaku hakikat ni.

Aku banyak kali kena marah sampaikan hari-hari otak aku sentiasa takutkan mereka. Aku takut kena marah dan buat silap. Fokus aku adalah untuk buat kerja elok-elok supaya aku tak kena marah.

Tapi, kadang kala...

Bila aku sedari sesetengah orang buat salah, mereka terlepas macam tu je. Tak ada sesiapa akan mengaku kesalahan mereka. Dan akhirnya, semuanya akan dituding pada junior-junior macam aku.

"Kamu tau kan, tak boleh buat macam ni?"

"Kamu tau kan, ini kena buat macam ni?"

"Siapa yang buat macam ni?"

Kadang-kadang, aku sendiri nak jadikan diri aku macam mereka. Bila buat salah buat tak tau je. Diamkan diri jangan mengaku apa-apa. Sebab mereka boleh je bergelak ketawa bila buat salah. Sedangkan aku mesti ditegur dengan tegas.

Alahmdulillah. Tak semua macam tu. Ada senior yang sudi menegur berkali-kali dengan baik, tak kurang juga yang mengaku, tak semua manusia sempurna. Sudi jugak tolong-tolong bila sibuk. Sudi check semula kerja aku.

Aku perlu belajar untuk lebih fokus. Aku tersedar yang aku terlalu sibukkan apa orang kata berbanding tugas aku. Keserabutan dan kerisauan aku ni yang selalu buat aku lupa itu ini, silap sana sini.

p/s: ...esok shif petang lagi. Sila bertenang. Moga esok lebih baik dari hari ini. Amiin.

Semua orang baik je. Cuma bila sikap dalam kerja, ada yang perlu aku ambil perhatian lebih. Aku cuma harap aku tak buat silap lagi. Fokus!

"Prof Dr Muhaya

Lagi kita cari penghargaan manusia lagi tidak dapat penghargaan. Bebaskan diri dari penghargaan manusia punca ketenangan jiwa"

Bencana alam di Tanjong Karang.

Assalamualaikum warahmatullah.

Tengah duduk-duduk tengok MHI di TV3, tiba2 ada cerita bencana alam kat Tanjong Karang. Terus berdebar. Mak tak pulak cerita apa-apa.

Selalunya, kalau angin kuat, mak mesti tak boleh nak tidur. Hari tu je pokok kelapa sawit kat belakang rumah tumbang hampir kena dapur. Ni angin kuat.

Halaman rumah nenek

Halaman rumah saya

Mesti pokok kelapa yang tinggi-tinggi jadi ancaman ngeri. Harap-harap semuanya baik-baik je. Kalau kat sawah tak banyak pokok, rumah terus kena angin. Tapi, kalau kat kampung, banyak pokok-pokok. Pokok pula jadi potensi bahaya.

Rumah nenek saya kat sawah.

Semoga semua selamat-selamat je. Tentu ada hikmah di sebalik semua ni. Memberi peluang untuk orang lain membuat kebajikan hulur bantuan.

p/s: shif petang hari ni. Kerja kuat dan betulkan niat!

Sunday, June 10, 2012

Tak penat ke?

Assalamualaikum warahmatullah.

Penat lah kerja 14 jam.

Tapi, bukan aku seorang je kerja bertungkus lumus. Lebih ramai orang lagi kerja bertungkus lumus demi sesuap rezeki kan? Aku ni, kira okay la. Bukan hari-hari kena buat double. Ada orang, demi nak cari rezeki lebih sikit nak tanggung keluarga kena kerja lebih.

Tadi, balik dari menziarah kawan. Dia kata, masa dia bujang dulu dia rajin kerja buat overtime. Dia dapat kumpul duit dalam tempoh dua tahun RM15,000. Kagumnya. Aku? Masih berkira-kira untuk menguruskan kewangan. Baru dua kali dapat gaji, bayar sana sini.

Sebenarnya, mata dah mengantuk sangat. Tak sabar nak tidur Uhuks. Esok double lagi. Ganbatte!

p/s: .................penat. Tak dapat nak fikir banyak nak tulis entry.

Saturday, June 9, 2012

Aku je fikir lebih-lebih.

Assalamualaikum warahmatullah.
Alhamdulillah. Hari bekerja hari ni dah tamat. Esok shif pagi pulak. Haha. Lusa double lagi. Rajin sungguh aku bekerja. Patient dengan family pun tanya tadi, tak balik ke? Berapa lama kerja? (14jam la kalau double shif)

Untuk sedapkan hati yang penat, aku fikirkan je la nanti boleh ada duit lebih sikit nak simpan.

Hari ni, shif pagi aku jadi team leader. Tapi, mujurlah hari Sabtu. Banyak discharge (patient balik). Kurang sikit report kena tulis. Petang pulak, kami kerja berdua je. Sebab patient cuma 6 orang je.

Senior aku tu, hari ni asyik kenakan aku je. Gelak memanjang tadi. Terhibur jugak lah. Lega sebab tak banyak benda nak buat. Tak la stress pun. Aku je suka fikir macam-macam.

Aku dah buat kira-kira tadi, mengikut jadual, aku akan ada 9 hari double dalam bulan ni. Pergh! Masyuk.(alhamdulillah). Boleh la simpan untuk buat duit raya. Semua dah sibuk suruh aku sediakan duit raya.

Aku harap, aku semakin bagus buat kerja, dan hubungan aku dengan kawan-kawan sekerja jugak makin bagus. Diorang okay je. Aku je yang segan-segan kucing. Hehe.

p/s: "Apabila saudara tidak malu, buatlah apa yang saudara suka" HR Bukhari.- suka hadith ni- mendalam maknanya. Kan?

* Dear Lady Windsor- Saya kerja kat wad bersalin dan penyakit perempuan (pesakit perempuan sahaja). Rata-rata lelaki adalah suami orang ye? Tak boleh la nak ambil tau handsome ke tidak. ^_*

(*insyaAllah, bila kerja single shif aku akan luangkan masa melawat blog anda-anda semua ye? Sejak kerja, tidur mesti cukup 6jam. Time limit 11pm ..hee)

Friday, June 8, 2012

Cik Misi...??

Assalamualaikum warahmatullah.

Ni bukan aku ye. Hahah..Dah lama tak melukis. Rindu pulak rasa. Idea...idea....idea...dan masa. Esok kerja double. Kalau bab kerja ni, memang tiap hari rasa malas nak pergi. Takut. Tiap hari pun takut buat silap.

"Agak-agak esok ramai patient tak?"

"Siapa lagi kerja dengan aku?"

"Aku jadi team leader ke ek?"

"Busy tak? Banyak kes tak?"

"Sempat tak agaknya nak rest, makan dsb.."

"Janganlah ada aku buat silap"

"Harap-harap aku dapat buat kerja dengan baik"

dan macam-macam lagi dalam fikiran tiap-tiap malam. Aku ni terlebih runsing kot.

p/s: Kawan aku cakap, boleh tak, tak nak kerja tapi dapat duit gaji termasuk OT (overtime) sekali? Errr..

Keikhlasan? Niat? Amanah? Aku tak dapat nak pastikan kat mana kedudukan semua tu. Teruk ke aku? Atau semua ni perkara biasa untuk orang yang pertama kali menjejakkan kaki ke alam kerjaya?

Masih mencari hala tuju dan mengharap rezeki yang diberkati. Sesuatu yang aku lalui hari-hari buat aku tak tenang. Adakah kesibukan ini? Atau ia cuma aku? Manusia memang tak menghargai masa lapang. Bila sibuk dan sesak baru beralasan. Hmm..

"Lapang sebelum sempit...."

Makan tengah hari = RM25 ???

Assalamualaikum warahmatullah.

Apa pendapat kamu semua kalau aku kata, bajet makan tengah hari aku tadi lebih kurang RM25. Sedangkan hari-hari kalau kerja bajet maksimum makan tengah hari RM4.20 (kalau nasi penuh).

Inilah yang terjadi di kala aku kebosanan kat rumah tak tau nak makan apa untuk lunch. Kawasan rumah aku ni kawasan perumahan Cina, jadi, agak susah untuk aku dapatkan makanan halal. Yang terdekat adalah hospital tempat aku kerja. Terus terang, aku dah naik boring jugak makan makanan hospital ni. Hari-hari sama je lauk. Hakhak. Sebab itulah aku keluar naik teksi untuk cari makanan.

Kadang-kadang, kalau dah tak tau nak makan apa, aku makan mee segera je di hari cuti.

 Masak? Err. Rumah aku ni, multiracial yang duduk. Mereka jugak senior-senior kat tempat kerja yang berpangkat lebih tinggi. Aku segan nak keluar dari bilik kalau kat rumah. Nak ke dapur, jarang sekali la. Boleh ke? Alasan aku, seganlah nak masak. Heeh.

p/s: Kawan dah sambung tidur semula. Maklumlah nak masuk kerja malam. Esok dia nak balik kampung terus. Cuti lepas kerja malam panjang sikit. Mujur esok aku double shif. Tak lah termangu keseorangan kat rumah.

** Berdasarkan komen yang diberi nampaknya ada salah faham. RM25 tu termasuk kos tambang teksi pergi balik. Haha. Tapi, kira mahal la tu untuk lunch saja terpaksa keluar sampai RM25.

Fly butterfly fly...(sumber google)

Hari-hari Seorang Jururawat 3

Assalamualaikum warahamtullah

Kena marah, balik lambat, lapar....

Hari ke-4 kerja kena marah sebab lambat sangat siapkan kes admission. Aku kena handle kes sorang dari admission sampailah hantar ke OR. Aku sangat tertekan. Tapi, aku sedaya upaya pujuk diri aku untuk bersabar. Tak apa, aku kena belajar.

Ada juga senior yang asyik cakap, " ini baru sikit. Memang sibuk. Kadang-kadang kalau sibuk sangat, memang tak sempat. Kena belajar." Hari-hari cakap benda tu. Mula-mula, aku naik muak jugak. Tertekan sangat-sangat. Hari-hari rasa nak menangis. Balik rumah je, rasa tak nak dah pergi kerja esoknya.


Aku sangka, hari ke-5 kerja semuanya akan berjalan lancar. Kawan aku pesan, sebelum melangkah masuk wad baca doa pelindung. Macam-macam kemungkinan boleh berlaku. Maklumlah, kerja dengan pesakit.

Senior aku terima panggilan dari admission untuk kes delivery (bersalin). Dia suruh aku siapkan katil. Bila pesakit tu sampai, aku disuruh untuk ambil berat pesakit tu dan hantar ke labour room (bilik bersalin- kat belakang). Aku dah pandai hantar kes ke LR, maka, aku hantar je lah dengan yakin.

Dah ditakdirkan, bila sampai sana, senior staff baca admission form (borang kemasukan) rupanya, pesakit tu bukan untuk bersalin terus tapi, masuk wad dulu tunggu rasa sakit nak bersalin. Ok. Aku kena marah cukup-cukup.

"Kenapa hantar ke belakang? Tak baca dulu ke?" Aku dah tanya dah kat depan, hantar terus ke? Mereka kata delivery hantar ke LR. Bila aku tanya pun, diorang suruh cepat-cepat hantar ke belakang. Akhirnya, aku jugak yang kena. Sedih tau.

Aku diajar cara tulis report sebijik sebijik. Aku sepatutnya rehat pukul 1, tapi, aku tak dapat nak rehat. Lapar sangat-sangat, tapi, aku diamkan aje.

Hari tu, memang rasa nak menangis sangat-sangat dah. Rasa nak marah je. Tapi, aku belajar selepas peristiwa tu, jangan jadi lurus bendul. Baca dulu admission form. Jangan dengar sangat cakap orang. Buat confirmation, always!


to be continued

p/s: Bukan setakat dengan senior staff, dengan doktor pun kena jugak..  (

Eh, ada orang tau ke aku kerja kat mana? Kalau tau pun, buat-buat tak tau ye? Macam melanggar private and confidentiality pulak. Oops.

Hari-hari Seorang Jururawat 2

Assalamualaikum warahmatullah

Hari kedua dan seterusnya, memang penuh dengan keserabutan yang amat sangat. Kena buat admission, discharge dan hantar pesakit pergi OR (operation room). Untuk budak baru macam aku memang sangat susah. Tapi, staf tak cukup, baru macam mana pun kena cepat belajar.

Hari ketiga barulah aku dapat jumpa sister dan orientasi. Tapi, aku tetap merasakan semuanya touch n go je.


Lewat tengah hari tu, sister datang ke kaunter.

"I want everyone to pay to buy new stethoscope yang hilang. Later, I will count and tell you how much to pay," lebih kurang macam tu lah, kata sister.

Terus terang, masa tu aku rasa nak menangis. Kenapa pulak kena bayar duit ni? Aku dah la duit cukup-cukup makan je untuk bulan ni. Belum bayar duit deposit, duit sewa. Makan? Aku dah plan tak nak pinjam duit sesiapa. Kalau boleh biar duit simpanan yang aku ada ni aku guna secukpnya untuk bulan pertama ni.

Alhamdulillah, seorang kawan sekerja cakap, " Takkan lah CP nak kena bayar jugak? Not fair lah. Dia baru je masuk kerja." Lega aku. Aku rasa berterima kasih sangat-sangat.

Esoknya, bila sister mintak duit tu, aku pandang dia dengan muka simpati (hee). Aku buat muka sepuluh sen atau mungkin  lima sen je. Sister cakap, " CP tak perlu bayar." Barulah hati aku lega. Kalau tak memang nak menangis aku.


to be continued....

p/s: Hari keempat kerja, kena marah lagi.

Thursday, June 7, 2012

Hari-hari seorang jururawat 1

Assalamualaikum warahmatullah

Hari pertama bekerja. Aku menunggu di HR bersama beberapa lagi pekerja baru. Aku seorang je yang dipilih bekerja di wad maternity (wad bersalin dan penyakit wanita). Ye, aku tak berapa minat, tapi, aku juga tak mau terlalu memilih.

Pukul 9 pagi, pekerja HR datang dan bawa kami ambil cap nurse. Seumur hidup aku tak pernah pakai cap nurse. Memang tak reti la nak pakai. Jarum peniti pun lupa bawak. Mujur seorang pekerja baru tu sudi mendermakan kat aku.

Pertama kali, pekerja HR tu pakaikan kat aku. Hehe. Macam budak-budak je rasa.

Masuk wad, sister tak ada. Staff senior tolong bagi orientasi yang tak seberapa. Blurr. Belum tahu apa-apa dah kena tolong buat kerja. Balik lambat pulak tu. 40minit lewat. Baru hari pertama dah kena stayback. Sedih gila masa tu. Dah la tak tak tau buat kerja.

Memang rasa malas nak kerja dah. Macam bodoh sangat. Huhuk. Sistem pun lain, macam mana aku nak tau buat kerja, kan?


Kena marah? Dua bulan pertama adalah rutin harian aku. Sikit-sikit lupa itu ini. Maklumlah, kalau aku buat salah senior yang kena. Maka,  mestilah diorang marah kalau aku lupa sesuatu benda. Ajar sekali, mesti kena ingat terus. Kalau tak...uhuks.

Menyebabkan orang kena marah? Pernah. Dan aku rasa sangat bersalah. Aku takkan lupa kot. Sebab silap aku ke? Aku tak pasti. Kadang nak jugak kata tak semua salah aku. Kerja sama-sama, kan

Tapi, ada satu kes, kawan sekerja kena marah sebab aku. Kali ni, memang salah aku kot. Sebab aku tak dapat berkomunikasi dengan baik. Masa tu, aku tak berapa yakin diri dan masih segan-segan lagi nak bercakap. Sekarang segan jugak tapi better kot. Heh. Takkan lupa muka dia. Harap dia dah lupakan dan maafkan aku la. Tak lena aku tidur malam tu.


to be continued........

p/s: sejak kerja, aku semakin memahami Doa Dhuha. Sangat bermakna.

Thank for all the feedback!

Assalamualaikum warahmatullah

Terima kasih semua yang drop comments. Maaflah, tak sempat lagi nak berkunjung ke blog semua orang. Haritu pun curi-curi masa sebab shif petang. Semalam kerja double. Hari ni shif pagi. So, malam memang takdelah nak online. Tidur je.

Memang banyak benda nak cerita.

Cerita hari ni, balik kerja tadi beli slurpee kat 8F* (bukan nama kedai sebenar- hee) manis sangat-sangat yang amat. Tapi, dek haus punya pasal, telan jugak. Lepas tu, makan nasi sampai kenyang - lapar sebab tak sempat makan kat tempat kerja- tetiba dah kenyang rasa pening.

Tu terus tidur sampai pukul berapa entah tadi. Mujur bangun solat Asar. Huhu. Dahsyat penangan air manis. Macam minum air gula.

p/s: Risau kot kat adik. Dah berapa lama duk luar masih tak reti nak jaga diri. Haish..

Tuesday, June 5, 2012

I'm back!! Alhamdulillah.. :)

Assalamualaikum warahmatullah.

Alhamdulillah. I'm back! Adakah orang masih ingat aku nih?

Macam-macam benda nak cerita. 2 bulan pengalaman pertama kerja- sangat-sangat stress!!

Sesekali nak nangis, sesekali rasa nak berhenti, sesekali terasa semangat makin pudar.

Mulai bulan ni kerja shif, dah bukan office hour, tapi, belum ada kerja malam. Susah dah nak cuti.

Hari ni, shif petang. Hmm. Seronok dah balik berblogging, tapi, tak tau nak taip apa. Banyak sangat benda nak cerita. Hari ni, buat entry come back je lah. Esok-esok cerita lagi. Hee..

Miss you all!

p/s: Bila kerja duduk satu rumah dengan nurse jugak, sunyi yang amat. Lagi-lagi shif lain-lain. Syahdu.